Акция „Багер” стартира във В. Търново, гътнаха къща в Дебелец, още 25 сгради чакат ред

Стилян НАЙДЕНОВ

Публикувана в брой: 82 / 2011-04-29
Видяна: 4216 пътиАнгел Минев остана без стая с баня и коридор след вчерашната акция „Багер” в Дебелец

Строителен контрол бута клетки на оператори, блокове, гаражи, огради и даже тоалетни в цялата област

БАГЕРИ ГЪТНАХА ВЧЕРА НЕЗАКОННА КЪЩА В ДЕБЕЛЕЦ ПРЕД ПОГЛЕДА НА УЖАСЕНИЯ Й СОБСТВЕНИК, КОЙТО Я Е ВДИГНАЛ БЕЗ НИКАКВИ СТРОИТЕЛНИ КНИЖА, С ПАРИТЕ ОТ ПРОДАЖБА НА АПАРТАМЕНТ В СОФИЯ. Ангел Минев признава, че е извършил незаконно строителство, но твърди, че сградата му отговаря на всички изисквания и неколкократно опитвал постфактум да я узакони. Пред съда мъжът, който се води и военноинвалид след казармата, обжалвал заповедта на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, но естествено изгубил всички дела и нареждането за срутване влязло в сила.
Вчера то бе изпълнено в присъствието на шефката на Регионалната дирекция инж. Петя Бакалова и охраняващи операцията полицаи.
„На кой ли не съм писал жалби и писма, но се стигна дотук. Не знам дали това е най-незаконното строителство в България, оставам без покрив над главата си”, почти проплака Минев.
„Има влязла в сила заповед, законът си е закон и ние трябва да го изпълним, всички сме равни пред него. Неприятна е тази ситуация, но мнозина са предпочели да си премахнат строежите сами”, контрира шефката на РДНСК инж. Бакалова. Тя не скри разочарованието си от подобни случаи, в които са вплетени човешки съдби, пред които се изправя заради естеството на работата си.
В началото на 2000 година Минев напуснал София и продал апартамента си, за да гледа болните си родители в Дебелец. Тъй като заболяванията им се развили скоростно, мъжът решил набързо да плати на фирма, за да му направи стая, в която да се грижи за тях при добри условия, санитарно помещение и коридор. „Не можех да ги гледам как се мъчат в старата кирпичена къща, направих им стаичката, която всъщност сега събарят. Нямаше време да чакам разрешителни и да правя проекти, бързах. Смятах, че като правя помещенията в собствения си имот, няма да има проблем”, разказа сагата си Минев. За нещастие родителите му си отишли от този свят и той заживял в пристройката си. Изтървал сроковете за узаконяване, тъй като се бори с живота само благодарение на инвалидната си пенсия от 115 лв.
МЪЖЪТ СЕ РАЗПЛАКА, СЛЕД КАТО БАГЕРЪТ НА ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ „СТРОИТЕЛСТВО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ” започна да бута къщата му. „Оставам на улицата, няма къде да живея. Това са спестяванията ми за цял живот. Сега ще трябва да поемам и разноските по събарянето, а тъй като нямам средства, сигурно ще се наложи да ми описват и земята и да продадат и нея”, нареждаше Минев.
РДНСК ВЕЧЕ БУТНА 12 БАЗОВИ СТАНЦИИ НА МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ В ЦЕЛИЯ РЕГИОН.
Последните, които са премахнати, след като са били изградени абсолютно незаконно, са в Камен, Килифарево, Царевец, Елена и т.н. Още толкова заповеди чакат за изпълнение.
По данни на Дирекцията за национален строителен контрол – София, у нас са засечени 270 незаконни клетки на „Виваком”, 106 на „М-Тел” и 36 на третия мобилен оператор – „Глобул”. Проверката е след питане в парламента на депутата от Великотърновски регион д-р Ваньо Шарков.

25 КЪЩИ, БЛОК С ГАРАЖИ, ОГРАДИ И ДАЖЕ ТОАЛЕТНИ ЧАКАТ ЗА СЪБАРЯНЕ

По официална информация на Дирекцията за национален строителен контрол на територията на Великотърновска област ще бъдат премахнати 25 незаконни постройки. Повечето от тях вече са с влезли в сила заповеди за събаряне, а за останалите се търси изпълнител на рутенето.
Според правилата строителната инспекция прави предписания на собствениците за доброволно премахване и след като това не стане, организира търг за фирма изпълнител и накрая връчва сметката за разходите на собствениците.
До броени дни ще бъде премахната двуетажна къща в Свищов, както и пристройка към сграда в крайдунавския град. Надстройка на сграда във Велико Търново, няколко курника и огради в старата столица, Дебелец, Арбанаси, Джулюница и Поликраище също са нарочени за бутане. Притежатели на незаконен блок с гаражи, също в старата столица, вече са започнали да го смъкват сами. Предстои да бъдат бутнати две заведения в Арбанаси, както и снекбар в Горна Оряховица. Багери ще рутят и външна тоалетна в павликенското село Бутово, която също се оказва, че е направена... без строителни книжа. Същото ще сполети и нужник на територията на Горна Оряховица. РДНСК е издала заповед даже и за… комин, направен без планове на сграда в Свищов.