Акция „Багер” стартира във В. Търново, гътнаха къща в Дебелец, още 25 сгради чакат ред

Стилян НАЙДЕНОВ

Публикувана в брой: 82 / 2011-04-29
Видяна: 4192 пътиАнгел Минев остана без стая с баня и коридор след вчерашната акция „Багер” в Дебелец

Строителен контрол бута клетки на оператори, блокове, гаражи, огради и даже тоалетни в цялата област

БАГЕРИ ГЪТНАХА ВЧЕРА НЕЗАКОННА КЪЩА В ДЕБЕЛЕЦ ПРЕД ПОГЛЕДА НА УЖАСЕНИЯ Й СОБСТВЕНИК, КОЙТО Я Е ВДИГНАЛ БЕЗ НИКАКВИ СТРОИТЕЛНИ КНИЖА, С ПАРИТЕ ОТ ПРОДАЖБА НА АПАРТАМЕНТ В СОФИЯ. Ангел Минев признава, че е извършил незаконно строителство, но твърди, че сградата му отговаря на всички изисквания и неколкократно опитвал постфактум да я узакони. Пред съда мъжът, който се води и военноинвалид след казармата, обжалвал заповедта на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, но естествено изгубил всички дела и нареждането за срутване влязло в сила.
Вчера то бе изпълнено в присъствието на шефката на Регионалната дирекция инж. Петя Бакалова и охраняващи операцията полицаи.
„На кой ли не съм писал жалби и писма, но се стигна дотук. Не знам дали това е най-незаконното строителство в България, оставам без покрив над главата си”, почти проплака Минев.
„Има влязла в сила заповед, законът си е закон и ние трябва да го изпълним, всички сме равни пред него. Неприятна е тази ситуация, но мнозина са предпочели да си премахнат строежите сами”, контрира шефката на РДНСК инж. Бакалова. Тя не скри разочарованието си от подобни случаи, в които са вплетени човешки съдби, пред които се изправя заради естеството на работата си.
В началото на 2000 година Минев напуснал София и продал апартамента си, за да гледа болните си родители в Дебелец. Тъй като заболяванията им се развили скоростно, мъжът решил набързо да плати на фирма, за да му направи стая, в която да се грижи за тях при добри условия, санитарно помещение и коридор. „Не можех да ги гледам как се мъчат в старата кирпичена къща, направих им стаичката, която всъщност сега събарят. Нямаше време да чакам разрешителни и да правя проекти, бързах. Смятах, че като правя помещенията в собствения си имот, няма да има проблем”, разказа сагата си Минев. За нещастие родителите му си отишли от този свят и той заживял в пристройката си. Изтървал сроковете за узаконяване, тъй като се бори с живота само благодарение на инвалидната си пенсия от 115 лв.
МЪЖЪТ СЕ РАЗПЛАКА, СЛЕД КАТО БАГЕРЪТ НА ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ „СТРОИТЕЛСТВО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ” започна да бута къщата му. „Оставам на улицата, няма къде да живея. Това са спестяванията ми за цял живот. Сега ще трябва да поемам и разноските по събарянето, а тъй като нямам средства, сигурно ще се наложи да ми описват и земята и да продадат и нея”, нареждаше Минев.
РДНСК ВЕЧЕ БУТНА 12 БАЗОВИ СТАНЦИИ НА МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ В ЦЕЛИЯ РЕГИОН.
Последните, които са премахнати, след като са били изградени абсолютно незаконно, са в Камен, Килифарево, Царевец, Елена и т.н. Още толкова заповеди чакат за изпълнение.
По данни на Дирекцията за национален строителен контрол – София, у нас са засечени 270 незаконни клетки на „Виваком”, 106 на „М-Тел” и 36 на третия мобилен оператор – „Глобул”. Проверката е след питане в парламента на депутата от Великотърновски регион д-р Ваньо Шарков.

25 КЪЩИ, БЛОК С ГАРАЖИ, ОГРАДИ И ДАЖЕ ТОАЛЕТНИ ЧАКАТ ЗА СЪБАРЯНЕ

По официална информация на Дирекцията за национален строителен контрол на територията на Великотърновска област ще бъдат премахнати 25 незаконни постройки. Повечето от тях вече са с влезли в сила заповеди за събаряне, а за останалите се търси изпълнител на рутенето.
Според правилата строителната инспекция прави предписания на собствениците за доброволно премахване и след като това не стане, организира търг за фирма изпълнител и накрая връчва сметката за разходите на собствениците.
До броени дни ще бъде премахната двуетажна къща в Свищов, както и пристройка към сграда в крайдунавския град. Надстройка на сграда във Велико Търново, няколко курника и огради в старата столица, Дебелец, Арбанаси, Джулюница и Поликраище също са нарочени за бутане. Притежатели на незаконен блок с гаражи, също в старата столица, вече са започнали да го смъкват сами. Предстои да бъдат бутнати две заведения в Арбанаси, както и снекбар в Горна Оряховица. Багери ще рутят и външна тоалетна в павликенското село Бутово, която също се оказва, че е направена... без строителни книжа. Същото ще сполети и нужник на територията на Горна Оряховица. РДНСК е издала заповед даже и за… комин, направен без планове на сграда в Свищов.adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting